Už jen nostalgicky vzpomínám na letošní jahodovou sezónu. Pokud patříte ke šťastlivcům, kteří ještě sbírají na záhonku jahody (nebo si je donesete z nejbližšího supermarketu), můžete si upéct krásný a přitom úplně jednoduchý jahodový dort:
Jahodová květina
Použila jsem formu ve tvaru květiny, stejně krásně ale vypadá jahodová květina i na kulatém dortu. A kombinace čokoládového korpusu, šlehačky a jahod je zkrátka neodolatelná.
průměr cca 22 cm
Ingredience:
/korpus/
100 g kvalitní hořké čokolády (případně čokolády na vaření)
100 g změklého másla
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce - pokojová teplota
60 g zakysané smetany - pokojová teplota
120 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
/na dokončení/
200 ml šlehačky
1 vanilkový cukr
miska větších jahod
Postup:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout.
Ručním šlehačem utřeme
máslo s cukry, po částech přidáme zakysanou smetanu a po jednom
zašleháme vejce. Pak pomalu přilijeme vlažnou čokoládu a znovu krátce
prošleháme.
Ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mícháme jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí v husté těsto.
Těsto přendáme do formy vyložené papírem na pečení - pokud používáte silikonovu jako já, stačí ji vypláchnout studenou vodu. Pečeme v předehřáté
troubě na 140 stupňů 20 minut. Zda je korpus upečený, poznáme podle testu
párátkem - po vytažení z těsta musí být suché a bez nalepených drobečků.
Korpus vyklopíme z formy na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Po vychladnutí korpus jednou prořízneme a pomažeme dvěma třetinami šlehačky, kterou jsme ušlehali s vanilkovým cukrem. Šlehačku poklademe plátky jahod a přiložíme vrchní díl korpusu. Ten pomažeme slabou vrstvou šlehačky.
Omyté a osušené jahody nařežeme na plátky, které skládáme od okrajů směrem doprostřed v kruzích jako lístky. Novou řadu vždy dáváme tak, aby byl nový "lístek" mezi dvěma z předchozí řady. Doprostřed pak dáme tři menší jahody (nebo jednu větší).
Pokud dort nepodáváme ihned, musíme jahody potřít čirým dortovým želé, aby neoschly a byly pěkně lesklé (což nebyl můj případ, dortík šel rovnou na stůl).
Stejnou metodu skládání jahodových lístků můžeme použít i na cupcakes. Tam se hodí menší jahody:
Ať se povede!
Žádné komentáře:
Okomentovat