"Zeleninové" dezerty patří mezi moje nejoblíbenější. Přijdou mi o špetku zdravější, o dost vláčnější a o hodně zajímavější než kdejaký klasický moučník. Nejčastěji používám mrkev, cuketu a dýni, vyzkoušela jsem i brambory a červenou řepu.
Počkat, napsala jsem "o špetku zdravější"? Chtěla jsem napsat "miliónkrát zdravější", protože zelenina je přece super zdravá, plná vitamínů, vlákniny a dalších nepostradatelných látek. Zapomeňte na prázdné kalorie! Zelenina přemění moučník ve vitamínovou bombu, neutralizuje cukr, redukuje kalorie a urychluje trávení. No fakt!
PS: Snažte se necukat koutky, až to budete vysvětlovat kamarádce na dietě nebo dítkům, které se na vás budou nad zeleninovým moučníkem šklebit :)
Mrkvový dort / Carrot Cake
Vláčný, plný voňavého koření a křupavých ořechů - takový je mrkvový dort.
A protože mrkvičky k Velikonocům prostě patří, je ideální čas si tu dobrotu upéct.
Ať se povede!
průměr 26 cm
Ingredience:
3 mrkve (220
g po oloupání)
230 g hladké
mouky
120 g
hnědého cukru
30 g
krupicového cukru
1 lžička
sody
2 lžičky
prášku do pečiva
2 lžičky
skořice
1 lžička
mletého hřebíčku
½ lžičky
muškátového oříšku
½ lžičky
sušeného zázvoru
½ lžičky
kardamomu
½ lžičky
soli
150 ml oleje
50 ml mléka
3 vejce
100 g
nasekaných vlašských ořechů + na ozdobu
130 g
rozmixovaného ananasu (z plechovky, před rozmixováním nechat okapat) + na kousky nakrájený na dokončení dortu
na krém: 250
g polotučného tvarohu (v alobalu), 120 g másla – obojí pokojová teplota, 140 g
cukr moučka, 1 vanilkový cukr, 1 lžička
skořice
na dokončení: oranžové potravinářské barvivo, kousek zeleného marcipánu (případně celé marcipánové mrkvičky)
na dokončení: oranžové potravinářské barvivo, kousek zeleného marcipánu (případně celé marcipánové mrkvičky)
Postup:
Mrkve
oloupeme a nastrouháme (já nastrouhala 2 na jemné a 1 na hrubé straně
struhadla, jelikož mám ráda, když je mrkev v dortu pěkně vidět).
Smícháme
mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a všechno koření.
Ušleháme
vejce s cukrem, přidáme olej a mléko.
Obě směsi
spojíme, nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev, ořechy a rozmixovaný ananas.
Dno formy
vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto
nalijeme do formy a pečeme na 170 stupňů 40 minut nebo dokud není špejle po
vyndání z těsta suchá.
Po vyndání
z trouby necháme chvíli vychladnout a pak co nejdříve korpus přendáme na
mřížku úplně vychladnout.
krém:
Vyšleháme
cukry s máslem do pěny, zašleháme tvaroh a skořici.
dokončení:
dokončení:
Vychladlý
korpus rozkrojíme, spodní část pomažeme polovinou krému a poklademe nakrájeným dobře okapaným ananasem. Přiložíme vrchní část a dort pomažeme zbytkem krému (boky nechávám nepomazané). Okraje ozdobíme drcenými
vlašskými ořechy a na dort položíme několik marcipánových mrkviček.
Já jsem část
krému obarvila na oranžovo a mrkve vytvořila cukrářským sáčkem s kulatou
špičkou. Nať je z marcipánu.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat