Venku svítí sluníčko, ptáci zpívají, stromy kvetou a celá příroda volá - budou Velikonoce! Což znamená jediné - bude se péct! A hodně!
Vynechám tady filozofování nad významem tohoto jarního svátku, který každý vnímá trochu jinak. Pro někoho jsou Velikonoce oslavou jara a probouzení přírody, pro věřící pak hlavně vzpomínkou na smrt a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Jisté ale je, že všichni máme Velikonoce spojené s představou pomlázky, malovaných vajíček a spousty pečených dobrot.
Začíná období pekařské hojnosti a intenzivní terapie, kdy to můžeme s pečením legálně přehánět, protože se vždycky najde někdo, kdo naše výtvory rád a ochotně sní. Musíme přeci nakrmit nejen rodinu, ale i návštěvy a koledníky.
Takže do toho, začínáme:
Tvarohový mazanec jinak - velikonoční zajíčci
Recept je převzatý z časopisu Gurmet z dubna 2013, kde vyšel pod názvem Nekynuté tvarohové minimazance. Malinko jsem si ho upravila a místo klasických kulatých bochánků jsem se rozhodla zkusit zajíčky, které jsem kdysi viděla někde na internetu, ale z kynutého těsta.
na 8 zajíčků
Ingredience:
150 g másla
150 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 velká vejce
1 měkký tvaroh v alobalu (ne ve vaničce, obsahuje více vody)
kůra z 1 citronu
1 lžíce citronové šťávy
500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
50 g nasekaných mandlí
50 g rozinek
rozpuštěné máslo na potření
Postup:
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr a poté jedno po druhém zašleháme vejce.
K máslové pěně přidáme tvaroh, citronovou kůru a šťávu a znovu krátce prošleháme, aby se vše spojilo v hladký krém.
Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme máslový krém, nasekané mandle, rozinky a brusinky a rukama zpracujeme hladké těsto.
Z těsta vytvarujeme 8 koulí a každou rozdělíme na dva díly. Každý dílek vytvarujeme do válečku a nařízneme téměř do poloviny, naříznuté konce roztáhneme od sebe - máme hlavičku a tělíčko. Oba díly položíme přes sebe tak, aby jedno "véčko" směřovalo dozadu a druhé dopředu. Na místo očí a nosu přimáčkneme rozinky.
A teď pozor - snažte se hlavičku posadit výš, jako je to u zajíčka nahoře uprostřed a dát zajdy dál od sebe. Během pečení kluci hodně nakynou a protáhnou se jim obličeje, tak aby neskončili s očima místo nosu, jako se to stalo některým mým zajdům. Pokud se vám to stane nebo rozinky během pečení odpadnou, můžete nová očka a nosánky udělat z marcipánu (přilepí se vodou) nebo lentilek (přilepí se kapkou čokolády).
Zajíčky pomažeme rozpuštěným máslem a pečeme cca 35 minut dozlatova (původní recept radil bochánky nemazat a po vytažení z trouby je potřít vlažným mlékem).
Vychladlé můžeme ozdobit mašličkou, kterou přilepíme hustou kašičkou z moučkového cukru a kapky vody.
Ať se povedou!
Žádné komentáře:
Okomentovat