Velikonoce jsou svátky, které nás do tohoto období trochu vracejí. Hemží se to tu zajíčky, kuřátky, ovečkami a beránky, zkrátka samá drobotina. A jednu takovou si dnes upečeme, takže si berušky a broučkové moji pěkně hačněte a mrkněte na receptík:
Skořicová ovečka
Pokud máte rádi skořicové šneky, tuto ovečku si určitě zamilujete. Její příprava je jen o špetku složitější, ale ta trocha námahy navíc rozhodně stojí za to. Klidně zadělejte těsto z dvojité dávky, nebudete litovat.
na 1 ks
Ingredience
Ingredience
těsto:
125 ml
mléka
1 lžička krupicového cukru
půl kostičky čerstvého droždí
250 g hladké
mouky
½ lžičky soli
1 žloutek
25 g rozpuštěného másla
náplň:
40 g změklého másla
5 lžic hnědého cukru nebo cukru krupice
2 lžičky
skořice
3-4 lžíce slunečnicových semínek (nemusí být)
Postup
Do vlažného
mléka vmícháme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
Do mísy připravíme mouku smíchanou se špetkou soli, přidáme máslo, žloutek a kvásek. Promícháme vařečkou a pak už ručně vypracujeme těsto. Pokud se příliš lepí, přidáme drobet mouky (musí ale zůstat pružné). Z těsta uděláme bochánek, poprášíme ho moukou a necháme ho v míse přikrytý utěrkou 1 hodinu kynout na teplém místě.
Do mísy připravíme mouku smíchanou se špetkou soli, přidáme máslo, žloutek a kvásek. Promícháme vařečkou a pak už ručně vypracujeme těsto. Pokud se příliš lepí, přidáme drobet mouky (musí ale zůstat pružné). Z těsta uděláme bochánek, poprášíme ho moukou a necháme ho v míse přikrytý utěrkou 1 hodinu kynout na teplém místě.
Po vykynutí
těsto krátce prohněteme, oddělíme kousek na budoucí hlavičku, nohy a ocásek a
zbytek těsta vyválíme na co největší obdélník. Ten potřeme máslem, posypeme
cukrem a skořicí a nakonec posypeme slunečnicovými semínky. Obdélník po delší
straně zarolujeme, položíme spojem dolů a rozřežeme na alespoň 12 kousků (šířka
cca 2,5 – 3 cm).
Plech
vyložíme pečícím papírem a roládky na něj naaranžujeme (řezem dolů) do tvaru těla ovečky. Z odděleného těsta uřízneme malý kousek na ocásek a dva
větší na nožičky. Ze zbytku vytvarujeme oválnou hlavičku a ouško. Aby hlavička
nebyla suchá, přidala jsem do ní také směs másla, cukru a skořice.
Můžeme přidat rozinkové očičko, ale dle mé zkušenosti většinou při pečení a kynutí upadne, takže doporučuji očičko i nos přidat až po upečení. Necháme dalších 20 minut kynout.
Můžeme přidat rozinkové očičko, ale dle mé zkušenosti většinou při pečení a kynutí upadne, takže doporučuji očičko i nos přidat až po upečení. Necháme dalších 20 minut kynout.
Nelekejte se, při pečení část náplně vyteče a kolem ovečky budete mít karamelovou loužičku. Po vychladnutí ji snadno odloupnete.
Po vyndání
z trouby potřeme hlavičku, nohy a ocásek rozpuštěným máslem.
Necháme
vychladnout.
Na oko a nos
můžeme použít lentilky, rozinky apod. Připevníme je hustou kašičkou
z moučkového cukru a kapky vody.
Před podáváním ovečce pocukrujeme kudrlinky a
ozdobíme ji mašličkou.
Ať se povede!
Žádné komentáře:
Okomentovat