Co vám můžu zaručit je to, že na upečení Černého lesa neboli Schwarzwaldského dortu sami s přehledem stačíte, nicméně při jeho konzumaci určitě sami nebudete. A ještě si užijete obdivné pohledy a pochvaly od strávníků. Ačkoli vypadá složitě, jeho příprava je překvapivě jednoduchá a rychlá. Takže až zase jednou nebudete chtít být sami, pozvěte kupu hostů a upečte
Schwarzwaldský dort
... nebo také Black Forrest Cake, Forêt Noire nebo po česku Černý les. Pochází z Německa, ale zabydlel se i u nás a v dalších zemích. Originál obsahuje Schwarzwaldský višňový likér, po kterém dostal své jméno.
průměr 24 cm
Ingredience:
/korpus/
5 vajec
100 g cukru
krupice
1 vanilkový
cukr
100 g hladké
mouky
2 vrchovaté
lžíce kakaa
3 lžíce
oleje
3 lžičky
prášku do pečiva
/višňový gel/
400 g
mražených (nebo čerstvých vypeckovaných) višní
3 lžíce
cukru krupice
1,5 lžíce
kukuřičného škrobu
150 ml vody
/na dokončení/
500 ml šlehačky
1 ztužovač šlehačky
čokoládové hoblinky
Postup:
Na korpus ušleháme celá vejce s cukry do pěny, zašleháme olej a ručně vmícháme mouku smíchanou
s práškem do pečiva a kakaem. Pečeme na 150 stupňů 25 minut nebo dokud
špejle zapíchnutá do těsta nezůstane po vytažení suchá a bez nalepených
drobečků. Korpus vyndáme po mírném vychladnutí z formy a necháme úplně vychladnout na mřížce.
Na višňový gel rozmícháme v části vody kukuřičný škrob, zbytek nalijeme na višně s cukrem a přivedeme
k varu. Přidáme vodu se škrobem a za stálého míchání povaříme cca 10 minut do
zhoustnutí. Mícháme opatrně, aby višně zůstaly celé. Necháme vychladnout. Po vychladnutí gel ještě více zhoustne.
A je čas dort zkompletovat.
Z višňového gelu si dáme stranou 12 pěkných celých višní a 3 lžíce gelu bez višní na potření korpusu. Zbytek gelu přendáme do cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou, stejně jako polovinu šlehačky ušlehané se ztužovačem. Zbytek šlehačky použijeme na potření dortu.
Korpus jednou prořízneme. Spíše než v polovině ho doporučuji proříznout ve dvou třetinách nebo rovnou dvakrát, aby šlehačka udržela váhu jednotlivých dílů a nevylézala po stranách dortu (ne že by se mi to stalo, že). V tom případě je samozřejmě nutné si náplň rozdělit tak, aby vyšla do obou vrstev.
Spodní díl korpusu potřeme gelem bez višní, který jsme si dali stranou, a nastříkáme na něj ze sáčku soustředné kruhy (trochu šlehačky si v sáčku necháme na dozdobení dortu). Mezery mezi nimi vyplníme višňovým gelem.
Přiklopíme horním dílem korpusu a celý dort potřeme zbylou šlehačkou. Boky i povrch dortu posypeme čokoládovými hoblinkami. Na povrch pak nastříkáme 12 šlehačkových pusinek a každou ozdobíme jednou višní.
A je hotovo.
Mrkněte na toho fešáka i zblízka. Je k nakousnutí :)
Ať se povede!
Diky za recept, velmi srozumitelny postup. Vyborny vysledek😉 Monika
OdpovědětVymazatTo jsem rada, je to můj oblíbený dort. Ať vám také chutná. Lenka
Vymazat