Něco vám povím. Po dnešku už naprosto přesně vím, jak se cítí buchta v troubě. Je jí horko. Hodně horko. Jak se tam tak saunuje, potí a kyne, určitě přemýšlí o tom, jaké by to bylo sednout si před otevřený mrazák, nechat se ovanout svěžím vánkem a občas si sáhnout do šuplíčku pro pěkně ledový nanuk nebo zmrzku.
Původně jsem dnes chtěla psát o jahodové bublanině. Přesněji řečeno o bublanině záletnici, která prožila románek s drobenkovým koláčem. Z jejich vzájemného vzplanutí vzešel potomek doslova k nakousnutí. Je to příběh jak z románu.
Jenže měním plán. Už při pouhé myšlence na recept, který obnáší zapínání trouby, se mi dnes rosí (nejen) čelo. Na rozdíl od nebohé buchty v troubě si ale můžu sednout před mrazák, ochladit mozkové závity a vytáhnout ze šuplíku jeden z pečlivě střežených pokladů. Chladí se mi tam totiž:
Jahodové chia nanuky
Jednoduché, osvěžující, zdravé, neodolatelné. Jako bych ani neznala jiná přídavná jména. Jenže co naplat - s jahodovým chia jamem, který jsem popisovala stejnými slovy, mají tyhle nanuky mnoho společného. Vlastně všechno :)
A to si pište, že hned jak tohle dopíšu, skočím si do mrazáku pro další.
Základem je stejná úžasně univerzální směs podle chuti oslazeného jahodového pyré a chia semínek, jako u výše zmíněného jahodového chia jamu. Jen semínek přidáme o lžíci méně, jelikož nepotřebujeme, aby směs tolik zhoustla.
Tihle krasavci totiž půjdou k ledu :)
Takže si to zopakujeme:
na cca 5 - 6 nanuků dle velikosti formiček
Ingredience:
300 g zralých a zdravých jahod
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce chia semínek
3 - 4 lžíce sirupu z agave nebo jiného sladidla dle chuti (třtinový cukr, stévie apod.)
Postup:
Omyté jahody rozmixujeme, dle chuti osladíme, přidáme citronovou šťávu a chia semínka a mícháme, ochutnáváme, mícháme, ochutnáváme ... však už to znáte.
Směs necháme v lednici 2 - 3 hoďky za občasného míchání odpočinout a necháme semínka dělat jejich práci.
Poté pyré naplníme do formiček na nanuky a opět se s ním na několik hodin rozloučíme - šup do mrazáku.
Když už jsme přečkali všechno to nekonečné čekání na bobtnání a mražení, můžeme si gratulovat. Vyrobili jsme si vlastní osvěžující a hlavně zdravé nanuky.
A proč vlastně přidávat chia semínka do nanuků? Samozřejmě kvůli všem jejich úžasným vlastnostem, zejména schopnosti vázat vodu, díky které nás budou v horkých letních dnech postupně kluci šikovní hydratovat.
Co víc si přát?
Snad jen další nanuk:
Ať se povedou a hlavně osvěží!
Dobrý den,
OdpovědětVymazatkde jste prosím sehnala taková tvořítka na nanuky?
Děkuji.