Pod tímto fešným názvem, který je mimochodem mým osobním příspěvkem k bohatosti českého jazyka, se skrývá dezert z křehkého těsta s pořádnou dávkou karamelu, šlehačky a banánů.
Ahaaaaa, říkáte si teď.
Takže banán + karamel = banamel
Bingo!
Schválně, jestli se to slovo chytne :)
Ačkoli originální název banoffee /čti banofí/ mi zní skoro exoticky, pochází recept na tento koláč ze staré dobré Anglie, přesněji z výhodního Sussexu. A teď už asi nikoho z vás nepřekvapí, že je složeninou anglických slov banana a toffee, tedy banán a karamel.
Představte si krustu z křehkého těsta, která objímá hříšně sladký oceán z karamelu, na jehož hladině plují kolečka exotických banánů, nad kterými se vznáší oblak nadýchané šlehačky nazdobené dalším karamelem nebo čokoládovými hoblinkami. Hotový ráj.
No a možná vás trochu překvapí, že když už jsem vás takhle navnadila, receptu na banoffee pie se dnes nedočkáte. Jak kruté! Já vím (evil laugh).
Utřete sliny (a slzy) a nebojte, o božský banamel nepřijdete, připravila jsem pro vás totiž
Banamelové cupcakes / Banoffee cupcakes
Hříšně sladké a hříšně dobré, takové jsou cupcakes, které se inspirují moučníkem z východní Anglie.
na 12 - 15 ks dle velikosti košíčků
Ingredience:
130 g Hery -
změklá
120 g
hnědého cukru
1 vanilkový
cukr
2 vejce - žloutky a bílky zvlášť
špetka soli
160 g hladké
mouky
30 g
kukuřičného škrobu
2 lžičky
prášku do pečiva
1 lžička
skořice
2 hodně zralé banány
skořicový cukr na posypání těsta před pečením (nemusí být)
na dokončení:
karamelový
topping nebo karamelové Salko
200 ml šlehačky
1 banán (nepřezrálý)
Postup:
Bílky se
špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Heru
vyšleháme s cukry, přidáme žloutky a na kaši rozmačkané banány. Ručně
vmícháme směs suchých ingrediencí (mouka, škrob, prášek do pečiva, skořice)
střídavě se sněhem z bílků.
Těstem naplníme košíčky do dvou třetin, povrch můžeme posypat skořicovým cukrem.
Pečeme v předehřáté troubě 25 minut
na 150 stupňů.
Po
vychladnutí vykrojíme pomocí kulatého vykrajovátka uprostřed každého dortíku důlek, který naplníme karamelem a přiklopíme zpátky kolečkem těsta.
Nakonec cupcakes nazdobíme šlehačkou, kolečky
banánu a dalším karamelem, jelikož toho jak známo není nikdy dost.
No a mrkněte, jak se karamel do těsta krásně vsákne. Lahoda.
Ať se povedou!
Uuuuzasne, musim vyzkouset! Diky za recept, Yv
OdpovědětVymazatSuper, dejte vědět, jak dopadly. LeniK
Vymazat