Nedávno jsem vám slíbila příběh jako z románu:
Hned jak se potkali, tak věděli, že patří k sobě. Ona - sice prostá, ale krásná a tak sladká. On - bohatý na ovoce, s fešáckým kabátem z křupavé drobenky. Bublanina a ovocný koláč. Jejich láska byla zakázaná, a přesto si k sobě našli cestu.
Ona už byla zaslíbena někomu jinému, přesto dnem i nocí myslela jen na svého vyvoleného. Ačkoli je dělila velká vzdálenost, jako by cítila tu vůni skořice a šťavnatého ovoce, jako by se mohla dotknout jeho zlatavé kštice. I on, okouzlen jejími kyprými tvary, její dobrotou a prostou krásou, trávil své dny sněním o společné budoucnosti.
(Teď zapojte fantazii a doplňte si sem dobrodružný příběh plný dějových zvratů, dobrodružství a romantiky)
A povedlo se. Překonajíc veškeré nástrahy osudu i nevoli svých rodin, mohli konečně spočinout jeden druhému v náruči. Žili pak spokojeně dlouhá léta a z jejich lásky se narodil potomek přímo k nakousnutí:
Jahodová bublanina s drobenkou
Můžete samozřejmě použít jakékoli ovoce podle sezóny nebo i zásoby z mrazáku - rybíz, švestky, meruňky, borůvky, třešně ...
Ingredience:
350 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
2 vejce
150 ml mléka
150 ml oleje
jahody nebo jiné čerstvé či mražené ovoce dle chuti
na drobenku: 70 g másla (mírně změklé a nakrájené na malé kousky), 60 g hladké mouky, 70 g cukru krystal, 60 g ovesných vloček, 1 lžička skořice
Postup:
Smícháme všechny suché ingredience na těsto - mouku, cukry, prášek do pečiva, citronovou kůru.
Vejce našleháme vidličkou a přidáme do směsi mléka a oleje.
Vařečkou smícháme suché a mokré ingredience do hustého litého těsta (suché po částech vmícháme do mokrého).
Těsto rozprostřeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a hustě ho poklademe omytými a osušenými jahodami.
Ingredience na drobenku smícháme a mneme mezi prsty (nebo si pomůžeme ručním šlehačem), až vznikne drobenka. Tou posypeme těsto s jahodami ...
... a dáme péct do trouby předehřáté na 160 stupňů na 25 - 30 minut, až drobenka zezlátne a špejle zapíchnutá do těsta zůstane suchá bez nalepených drobečků.
Ať se povede!
Žádné komentáře:
Okomentovat