Jestli máte rádi skotské shortbread cookies a nepatříte mezi počítače kalorií, tenhle recept vás potěší. V klasické variantě mají většinou tvar obdélníčků nebo klínků a jsou propíchané vidličkou. Vytvořit si ale můžete i jiné tvary. Jen pozor - těsto se hůř rozvaluje. Proto jsem vymyslela trik s vykrajovátkem - nebo alespoň zatím žiju v představě, že je to můj vynález :)
Čtěte dál a zjistíte, jak na
Máslové sušenky / Shortbread Cookies
Mají výraznou máslovu chuť a když si k nim dáte šálek čaje s mlékem, budete si připadat jako v Londýně na odpoledním čaji o páté.
cca 35 sušenek
Ingredience:
220 g změklého másla
120 g cukru moučka
300 g hladké mouky
1,5 lžičky vanilkové esence
0,5 lžičky soli
Postup:
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vanilkovou esenci, vmícháme hladkou mouku se solí (začneme na 250 g a dle potřeby přidáváme) a vypracujeme kompaktní a stále měkké těsto. Pracujeme rychle, aby teplo našich rukou máslo zbytečně dále nerozehřívalo, což by nás nutilo přidat více mouky a uškodilo by to chuti sušenek. Těsto dáme do igelitového sáčku a uložíme na 1 hodinu vychladit do lednice.
Plechy vyložíme pečícím papírem.
Dle mé zkušenosti se s těstem hůř pracuje, ale pokud se vám to podaří, tak ho vyválejte (jde to lépe mezi dvěma pečícími papíry) na šířku půl centimetru a vykrájejte tvary, jaké chcete. Před pečením je propíchejte vidličkou nebo do nich ještě před zvednutím vykrajovátka otiskněte obrázek (aby sušenka neztratila pod tlakem tvar).
Těsto se dá také vytlačit do kulaté koláčové nebo dortové formy, rozřezat na klínky a propíchat vidličkou. Před vyndáním z formy je třeba ho ještě jednou rozřezat, aby šly klínky dobře od sebe.
A teď konečně ta moje vykrajovátková vychytávka pro případ, že vám těsto nepůjde vyválet (používám i s jinými těsty na cookies, když chci mít sušenky stejně velké):
Na plech položíme kulaté vykrajovátko s průměrem 5 cm, dovnitř vymačkáme kousek těsta (výška sušenky zhruba půl centimetru), uhladíme kulatou stranou kávové lžičky a propícháme vidličkou, nebo ještě před zvednutím vykrajovátka do těsta otiskneme libovolný obrázek (pokud bychom ho otiskli do těsta bez "ohrádky" z vykrajovátka,
ztratila by sušenka původní tvar). Vykrajovátko zvedneme, položíme o kousek dál a postup opakujeme. Před pečením dáme plech se sušenkami ještě na 15 minut do lednice.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 8 minut, podle velikosti sušenek. Plech vyndáme z trouby hned jak začnou okraje sušenek zlátnout. Necháme je ještě 5 minut na plechu, pak je přendáme vychladnout na mřížku.
Ať se povedou!
Moc děkuji - paráda!!!!
OdpovědětVymazatKrásné dny
Dana
Není zač. Jinak obtiskávat jde dobře do sušenek, kam se nepřidává prášek do pečiva a tudíž při pečení tolik nenabydou. Pár jich sem časem ještě přidám :) LeniK
Vymazat